Deser

 Mus truskawkowy 


KROK 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, by napęczniała.

KROK 2: GOTUJEMY MROŻONE TRUSKAWKI

Mrożone truskawki z cukrem podgrzewamy w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną i oddadzą sok, wyłączamy ogień. Odstawiamy truskawki do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki, jednolity mus. Ponownie zagotowujemy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY

Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Mus z żelatyną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

KROK 4: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na nie do końca sztywny krem.

KROK 5: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Partiami dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Za każdym razem delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi.

KROK 6: SCHŁADZAMY I PODAJEMY MUS

Gotowy mus przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pyszny obiad