Cukinia w stylu śródziemnomorskim Krok 1 Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Krok 2 Mięso, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj oregano i bazylię. Krok 3 Do garnka wlej 350 ml wody i żeby farsz był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Dodaj kaszę i wymieszaj. Krok 4 Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Krok 5 Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podawaj na ciepło.
Mus truskawkowy KROK 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, by napęczniała. KROK 2: GOTUJEMY MROŻONE TRUSKAWKI Mrożone truskawki z cukrem podgrzewamy w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną i oddadzą sok, wyłączamy ogień. Odstawiamy truskawki do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki, jednolity mus. Ponownie zagotowujemy. KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Mus z żelatyną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. KROK 4: UBIJAMY ŚMIETANKĘ Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na nie do końca sztywny krem. KROK 5: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Partiami dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Za każdym razem delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi. KROK 6: SCHŁADZAMY I PODAJEMY MUS Gotowy mus przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Super przepis!
OdpowiedzUsuń