Mój ulubiony deser
Mus truskawkowy
Składniki
- mrożone truskawki Freshona – 450 g
- cukier – 80 g
- żelatyna – 4-5 łyżeczek
- zimna woda – 4-5 łyżek
- gęsta śmietana kremówka 36% – 250 g
- świeża mięta – do dekoracji
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, by napęczniała.
Mrożone truskawki z cukrem podgrzewamy w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną i oddadzą sok, wyłączamy ogień. Odstawiamy truskawki do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki, jednolity mus. Ponownie zagotowujemy.
Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Mus z żelatyną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na nie do końca sztywny krem.
Partiami dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Za każdym razem delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi.
Gotowy mus przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń