Mój ulubiony obiad
Spaghetti puttanesca
Składniki:
- makaron spaghetti – 240 g
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1 szt.
- passata pomidorowa – 300 g
- zielone oliwki – 100 g
- czarne oliwki – 100 g
- kapary – 60 g
- filety anchovies – 4 szt.
- świeża bazylia – 4 gałązki
- pomidorki koktajlowe – 8 szt.
- ser parmezan – 60 g
- pieprz biały – 2 szczypty
Przygotowanie:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy passatę. Całość mieszamy.
Dodajemy oliwki pokrojone na pół i kapary.
Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone filety anchovies, porwane na kawałki listki bazylii oraz pieprz.
Makaron odcedzamy i dodajemy do passaty razem z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Spaghetti przekładamy na talerz. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na drobnych oczkach.
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuń