Mój ulubiony obiad


Spaghetti puttanesca

Składniki:

  • makaron spaghetti – 240 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebula – 1 szt.
  • passata pomidorowa – 300 g
  • zielone oliwki – 100 g
  • czarne oliwki – 100 g
  • kapary – 60 g  
  • filety anchovies – 4 szt.
  • świeża bazylia – 4 gałązki
  • pomidorki koktajlowe – 8 szt.
  • ser parmezan – 60 g
  • pieprz biały – 2 szczypty

 Przygotowanie:

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy passatę. Całość mieszamy.

Dodajemy oliwki pokrojone na pół i kapary.  

Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone filety anchovies, porwane na kawałki listki bazylii oraz pieprz.

Makaron odcedzamy i dodajemy do passaty razem z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Spaghetti przekładamy na talerz. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na drobnych oczkach.

 

 

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pyszny obiad

Deser