Moje ulubione II śniadanie

Razowe grzanki

Grzanki

  • razowe pieczywo – 4 kromki

Mus z awokado

  • awokado – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • sól (opcjonalnie) – 1 szczypta
  • biały pieprz
  • limonka – 1 szt.
  • marynowany ogórek – 1 szt.

Jajka w koszulce

  • woda – 500 ml
  • ocet spirytusowy –  100 ml
  • jajka – 4 szt.
  • sól

Do podania

  • rukola – 50 g
  • wędzony łosoś – 4 plastry
  • rzodkiewka – 2 szt.
  • szczypiorek

 

Wykonanie:

Kromki chleba przypiekamy na suchej patelni na złoty kolor.

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką i przekładamy

do miski. Dodajemy odrobinę oliwy i całość dokładnie rozgniatamy widelcem.

Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki, opcjonalnie solą.

Dodajemy marynowany ogórek pokrojony w drobną kostkę. Całość dobrze mieszamy.

W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Wrzącą wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał

w niej wir. Jajko wbijamy w środek wiru i gotujemy ok. 1-1,5 minuty.

Gotujemy jajka jedno po drugim, gotowe odkładamy na talerz.

Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę, a na niej plaster łososia. Na wierzch wykładamy

jajko w koszulce. Dekorujemy szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pyszny obiad

Deser