Moje ulubione II śniadanie
Razowe grzanki
Grzanki
- razowe pieczywo – 4 kromki
Mus z awokado
- awokado – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- szczypiorek – 1 pęczek
- sól (opcjonalnie) – 1 szczypta
- biały pieprz
- limonka – 1 szt.
- marynowany ogórek – 1 szt.
Jajka w koszulce
- woda – 500 ml
- ocet spirytusowy – 100 ml
- jajka – 4 szt.
- sól
Do podania
- rukola – 50 g
- wędzony łosoś – 4 plastry
- rzodkiewka – 2 szt.
- szczypiorek
Wykonanie:
Kromki chleba przypiekamy na suchej patelni na złoty kolor.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką i przekładamy
do miski. Dodajemy odrobinę oliwy i całość dokładnie rozgniatamy widelcem.
Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki, opcjonalnie solą.
Dodajemy marynowany ogórek pokrojony w drobną kostkę. Całość dobrze mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Wrzącą wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał
w niej wir. Jajko wbijamy w środek wiru i gotujemy ok. 1-1,5 minuty.
Gotujemy jajka jedno po drugim, gotowe odkładamy na talerz.
Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę, a na niej plaster łososia. Na wierzch wykładamy
jajko w koszulce. Dekorujemy szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń