Moja ulubiona kolacja

Racuszki na kefirze z owocami

Składniki

RACUSZKI

  • kefir – 400 g
  • jajka – 2 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • mąką pszenna – 200 g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

DODATKOWO

  • sezonowe owoce, np. maliny – 150 g
  • cukier puder – do posypania

 Przygotowanie:

Żółtka oddzielone od białek (białka przekładamy do misy miksera), kefir, cukier i oliwę mieszamy dokładnie w dużej misce.

Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno.

Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Całość mieszamy.

Ubite białka delikatnie łączymy z masą.

Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. W ciasto wtykamy po kilka pokrojonych malin lub truskawek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty.

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pyszny obiad

Deser