Moja ulubiona kolacja
Racuszki na kefirze z owocami
Składniki
RACUSZKI
- kefir – 400 g
- jajka – 2 szt.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- cukier trzcinowy – 2 łyżki
- mąką pszenna – 200 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
DODATKOWO
- sezonowe owoce, np. maliny – 150 g
- cukier puder – do posypania
Przygotowanie:
Żółtka oddzielone od białek (białka przekładamy do misy miksera), kefir, cukier i oliwę mieszamy dokładnie w dużej misce.
Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno.
Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Całość mieszamy.
Ubite białka delikatnie łączymy z masą.
Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. W ciasto wtykamy po kilka pokrojonych malin lub truskawek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty.
Muszę wypróbować ten przepis! :D
OdpowiedzUsuń